6 Ocak 2018 Cumartesi

Türkiye'de Üretilen Star Wars Oyuncakları

Star Wars filminin ilk serisi büyük popülerlik elde edince lisanslı oyuncakları da büyük bir pazar elde etmiş. 80'li yıllarda Türkiye'de de lisanssız oyuncaklar üretilmiş. Serinin adı küçük bir harf hilesi ile "Stars War" olarak adlandırılmış. "S" harfinin yeri değiştirilerek lisanstan kaçılmaya çalışılmış. Serinin genel Türkçe genel adı "UZAY savaşçıları" olarak adlandırılmış. 

Üst yazı "Stars War"

Seri o yıllarda Türkiye'de epey oyuncak satmış olmasına rağmen, asıl ününe 2000'li yıllardan sonra Amerikalı Star Wars oyuncakları kolleksiyoncularının keşfi ile ulaşıyor. Uzay serisi olarak adlandırdıkları çakma oyuncaklar şu an tanesi 350$ 'a alıcı buluyormuş. Oyuncaklardaki ayrıntıların az olması üretimin zamanın Türkiye'sinde gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor. Tabi ki 80'lerde Çin yok daha üretimde.

Serinin en çok aranan parçası tabi ki Darth Vader, "Kara Lider" olarak Türkçeye çevrilmiş. 

  
Çok fazla benzemesede o şartlarda yinede güzel

Uzay serisinde üretilen bir oyuncak var ki zamanın şartlarını yine en güzel ortaya koyuyor. Imperial Gunner oyuncağının kartonunda oyuncağın önünde bir hesap makinası var. Uzay gemisinin kontrol panelini hesap makinasından yapmakta pratik zekanın zirvesi. Koleksiyoncuların yine gıpta ile baktığı bir oyuncak.
Imperial Gunner kartonu üzerindeki resimde hesap makinası uzay gemisinin kontrol paneli olarak düşünülmüş
Üretici nerdeyse tüm karakterlerin oyuncağını eldeki imkansızlıklarla üretmiş, ChewBecca bile seride mevcut. Renginin neden siyah olduğu konusu muallakta muhtemelen rengi tutturamadılar ve siyah ürettiler.
Neden siyah renkli olduğuna dair bir bilgi yok
Tüm imkansızlıklara rağmen girişimcinin elinden geleni yaptığı için saygı duymak gerekli. Şu an kolleksiyornerler tarafından "unique" eşsiz olarak adlandırılan bir seri olmuş sonuçta. Serinin diğer oyuncakları da aşağıda.














Yazının linki verilerek kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder