3 Kasım 2016 Perşembe

WestWorld

2016 yılı güz sezonunda başlayan ve tahminimce adını gelecekte çok sık duyacağımız bir dizi. An itibari ile 5 bölüm yayınlandı ve şimdiden epey takipçisi oluştu. Dizi 1973 yılında aynı adla çekilmiş bir filmden uyarlanmış. Dizi hem bilim-kurgu, hem dram hemde western ögelerinin üçünü de barındırıyor. Yakın bir gelecekte gerçek insanla ayırt edilemeyecek şekilde üretilen robotlar, yapay olarak oluşturulan bir ortamda çeşitli rolleri üstlenirler. Oluşturulan ortam ise tarih olarak 1800'lü yılların son çeyreği yada bizim bildiğimiz şekliyle vahşi batı zamanları yani WestWorld.


Robotlar ki bu vahşi batı ortamında "Ev sahipleri" olarak adlandırılıyorlar. İçlerinde barındırdıkları yazılım ile kendilerine verilen döngüleri yaşıyorlar. Kovboy ise kovboy gibi davranıyor, şerif ise şerif gibi davranıyor, üreticiler istemediği sürece rollerinden ayrılamıyorlar. Gerçek dünyadan bu yapay dünyaya zevk için gelenlere ise "Misafirler yada Gelenler" deniyor. Westworld'de misafir yada oyuncu olarak gelenler ise genelde psikopat tipli zengin ve kariyerli insanlar. Gerçek dünyada yapamadıkları her türlü pisliği (cinayet, soygun, hırsızlık, tecavüz vb.) bu dünyada gerçekleştirerek mutlu oluyorlar. Misafirlerin bir özelliğide oyun içinde asla ölmemeleri, vurulsalar dahi ölmüyorlar ama ev sahibi robotlara istediklerini yapabiliyorlar. Gün sonunda yaralanan, ölen veya zarar gören robotlar tekrar tamir edilip oyuna dahil ediliyor ve kendilerine verilen döngüyü yaşamaya devam ediyorlar.

Dizinin ana karakteri ve olayların çevresinde döndüğü kişi bir robot olan Dolores Abarnathy adlı iyi huylu çiftlik kızı. Daha sonra ise kendisinin döngüsü kırılıyor ve bıçkın bir cowgirle dönüşüyor(5. bölüm itibari ile). Dolores Westworld'un en eski robotlarından ve kendisinin ve yaşamının sahte olduğunu yavaş yavaş seziyor fakat bunu gizliyor.

Dolores Abartnathy

Dr. Robert Ford karakterini ise Anthony Hopkins canlandırıyor. Westworld ortamını uzun bir süre önce arkadaşı olan Arnold ile tasarlayan mühendis. Dr. Robert Ford arkadaşı gibi yapay zekaya inanmıyor dolayısı ile robotlara karşı acımasız bir tutum içinde. Arkadaşı ise arkasında bir çok sırla birlikte 35 yıl önce intihar etmiş.

Dr. Robert Ford
Dizideki bir diğer önemli karakter ise The Man in Black rolü ile Ed Harris. Westworld oyununun en eski oyuncularından, nerdeyse bütün karakterlerin döngülerini ezbere biliyor. Aradığı şey ise geliştiricilerden Arnold'un bıraktığı bir sırrı bulabilmek. Bu sır ise bir labirent şeklinde çiziliyor. Dizideki bazı karakterlerde bu labirentin farkında. The Men in Black ise bu karakterle bir likte vahşi eylemler gerçekleştirerek hedefine ulaşmaya çalışıyor.

The Man in Black

Dizinin bir diğer önemli karakteri ise Bernard Lowe. Robotlarında normal bir zekaya ulaşabileceğine gizliden gizliye inanan Bernard, Dolores ile gizli mulakatlar gerçekleştiriyor. Dr. Robert Ford (Anthony Hopkins) tarafından sık sık uyarılan Bernard ise robotlara acıyan onları seven bir karakter gibi duruyor.

Bernard Lowe

Dizinin bir diğer önemli karakteri ise Maeve Millay. Bir bar çalışanı kadın olmasına rağmen, gerçeklere epey yaklaşan bir karakter. Tamirat esnasında bir kaç sefer uyandığı için bazı olayları hatırlayabiliyor.  İlerleyen bölümlerde Dolores ile yolu kesişecek gibi bir hava var.

Maeve Millay

Uzun süre döngüde kalan robotlar bazı bilgileri hatırlamaya başlıyorlar. Yaşadıkları dünyada bazı şeylerin yanlış gittiğinin farkına varıyorlar ve sorgulamaya başlıyorlar. Sonuca yaklaşan robotlar döngüden çıkarılıp depoya kaldırılıyor. Yaşadığımız dünyayı sorgulamımıza, yaşamın amacını sorgulamamıza yol açacak bir dizi olması izleyenleri epey etkiliyor. Davranış bilimleri ve yapay zeka ile uğraşanlar içinde ayrı bir merak konusu uyandırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder