13 Temmuz 2017 Perşembe

Robotlar, İnsan İşçileri Nasıl Etkileyecek?

Yakın gelecekteki endüstriyel devrim (Endüstri 4.0) önceki sanayi devrimlerinden daha farklı olacak. Önceki devrimlerde de insanların büyük bir kısmının işsiz kalacağı uzun süre tartışılmış. Her seferinde yeni sektörlerin gelişmesi ile bir şekilde istşhdam sağlanmış. Fakat son devrim biraz daha farklı olacak. Bu devrimde makinaları gelişmesi değil, direk insanın yerini alması öngörülüyor. 40 yıl önce sürücüsüz otomobilleri hayal etmek bile imkansızdı. Şu an sürücüsüz otomobiller ve hatta tırlar kullanılmaya başlandı. Tır şoförlerinin ABD' de bu konudan rahatsız oldukları ve başkan ile görüştükleri de mevcut. Sadece otonom araçların geliştirilmesi bile dünya çapında milyonlarca kişinin işsiz kalması ile sonuçlanacak. 

1979 yılından bu yana ABD'de otomosyan kullanımı ile birlikte 7 milyon kişi işsiz kalırken, üretimin 2 kat büyüdüğü görülmüş. Yeni robot teknolojileri ile birlikte artık insanlara olan ihtiyaç daha da azalacak. Önümüzdeki yıllarda ABD'de ki toplam üretimin %59'unun robotlar ile üretileceği tahmin edilmektedir bu da 7.25 milyon kişinin işini kaybetmesi demek.


Ototmotiv sektörü robot kullanımına en erken başlayan sektör. Son yıllarda dünyanın dört bir tarafında ototmotiv fabrikalarından çıkarılan işçi haberlerini duymaktayız. Şirketler üretim miktarlarını ve karlarını katlarken neden işçi çıkarıyorlar? Sebebi tabi ki gelişen robot teknolojisi.

Robot kullanımının insana en çok ihtiyaç duyulan sektörlere hızla girdiği görülmektedir. Tarımsal üretimde hızla otomasyon kullanımı, topraksız üretim, otomatize edilmiş sulama, vb. gelişmeler bu alanda da insan gücüne olan ihtiyacı azaltacak gibi.Tekstil benzeri ince işçilik gerektiren alanlarada robot eli değmeye başladı. Tekstil üretiminde önemli payı olan ülkemiz içinde gelecek on yıllarda işten çıkarmaların artacağı kesin gibi görünüyor.


Tüm dünyadaki insan iş gücünün katma değerinin 1.2 Katrilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Bunun dünyadaki maddi kapitalin 2 katı olduğu belirtiliyor. Bir insanın iş gücüne katılması ise dünya gelirine 11 dolar civarında bir katkı sağlıyor.

İlerleyen yıllarda market çalışanları olmayacak, garsonlarda, büfede satış yapan bir insan olmayacak. Banka veznelerinde robotlarla muhatap olacağız. Nitelikli ve iyi eğitilmiş insanların iş bulabildiği bir dünya olacak. Belki mesai saatleri 8 saatten 4 saate düşebilir.

Kaynaklar :  http://www.talenteconomy.io/2017/06/28/robots-change-role-human-workers/
http://gizmodo.com/robots-are-already-replacing-human-workers-at-an-alarmi-1793718198


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder