Geçtiğimiz günlerde Facebook'ta paylaşılan fotoğraf ve resimlerin içeriklerinin sınıflandırıldığına dair haberler yayınlandı. İnternet hızı düşük olduğunda paylaşılan resimler yüklenmeden önce resim alanının sol üst köşesinde resimde kaç kişi olduğu, iç mekan/dış mekan, resimde bulunan objeler hatta kişinin gülüp gülmediği bilgisi bile analiz ediliyor.
İnternet hızının düşük olduğu bir zamanda sizde zaman tünelinde bunu gözlemliyebiliyorsunuz. Yada Google arama motoruna "Facebook görüntünün olası içeriği" yazarak arattığınızda çıkan sonuçlardan listenen bazı fotoğrafları ve içeriklerini görebilirsiniz. Arama sonuçlarına tıkladığınızda açılan resimlere bakarak Facebook'un gayet başarılı bir şekilde analiz yaptığını görebilirsiniz.
Facebook'un amacı ne?
Facebook'un tüm resimleri analiz ederek bu bilgileri tutmasının nededini komplo teorilerine dayandıranlar olacaktır. Açıkça görülen bir resmin içeriğinin sayısal olarak tutulmasının amacı nedir peki? Sosyal medya şirketleri aslında ellerinde devasa büyüklükte data(bigdata) bulundurmaktalar. Bu datalar da potansiyel müşteriler olan insanlara ait. İşte bu dataların analiz edilmesi ile reklamlar ve ürünler daha etkili bir biçimde insanlara sunulabilir çünkü kişilerin eğilimleri, nelerden hoşlandıkları, nelerden hoşlanmadıkları paylaşımları, konumları ve resimlerinden kolayca analiz edilip depolanabilir.
Kolayca yapılır dediysek o kadar da kolay değil aslında, bunun için muazzam bir altyapı gereklidir. İlk önce sosyal medya sitesinin yaygınlığı ve kullanılırlığı olmalıdır. Depolama ve server hizmetleri, görüntü işleme, yapay zeka ile nesne tanıma gibi ileri seviye bilgi gerektirir. Daha sonra reklam verenlerden elde edilen muazzam gelir. Birkaç yüz tane eleman çalıştıran bir sosyal medya şirketinin, Ortadoğu menşeili binlerce kişi çalıştıran çalıştıran şirketlerden onlarca kat kazandığını görürsünüz. İşte bu tam anlamıyla bilginin zaferidir.
Amerikan devletinin Facebook, Twitter vb. sosyal medya şirketlerini desteklemesinin yegane sebeplerinden birisi de elde edilen "bigdata" dır. Bu bigdata ile toplumların eğilimlerini ölçebilir ve yeri geldiğinde istediğiniz gibi müdahale ve yönlendirme yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder