21 Eylül 2016 Çarşamba

Lüks ve İhtiyaç

İnsanlar tarih boyunca hep daha kolay bir yaşam arayışı içinde oldular. Geçmişe göre çok daha rahat bir yaşam sürmemize rağmen aynı durum bizim içinde geçerli. İnsanlar daha iyi bir yaşam elde edeceklerini zannederek uzun yıllar okula gidiyorlar, lisans üstü eğitimler alıyorlar. Gelişmiş devletlerde maaş ve yaşam standartlarında belirgin artış sağlayan diploma bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde çok fark yaratmıyor. Bir deverilen lisans eğitimi yetersiz ise firmalar üniversiteden mezun olmuş gençleri eğitmeye çalışıyorlar. Gençlik yıllarını sürünceme içinde geçiren insanlar orta yaşlarında eğer maddi durumunu belli ir düzeye çekebilmişse, hayatın tadını almak istiyor ve hobilerine ve ilgi alanlarına yöneliyor.

Tarihin değişmeyen yasalarından birisi de şudur; Lüksler zamanla ihtiyaç haline gelir. İnsanlar belirli ir lükse alıştıkları zaman onu kanıksarlar ve yaşamlarında hep bulundururlar. Bir süre sonra ise onsuz yaşayamaz hale gelirler. Son yüzyılda insanoğlu bir çok şey icat etti, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge, arabalar, uçaklar vb. İlk bulundukları zamanlarda lüks olan bu yenilikler şu an ihtiyaçtan öte zorunluluk haline geldiler. Son yılların çağ açan bir diğer buluşu da şüphesi İnternet ve onun getirdiği nimetler. E-posta da internet ile hayatımıza giren yeniliklerden bir tanesi. Bundan 20 yıl önce insanlar normal fiziksel kağıt ve zarf kullanarak mektup yolluyorlardı. Mektup elle veya daktilo ile yazılıyor, bir pul alınarak posta idarelerinden yollanıyordu. Bir mektubun yazılıp yollanması insanın belki de bir kaç saatini alıyordu. Daha sonra cevap bekleniyordu. Şimdi ise E-posta ile 5 dakika içinde mektubunuzu dünyanın diğer ucuna gönderebiliyorsunuz. Bu kolaylık önce lüks olarak girdi hayatımıza fakat şu an tam anlamıyla bir zorunluluk.

E-posta, klasik posta gönderiminde harcanan tüm zamanı ve çabayı ortadan kaldırmış oldu, peki bu bizim hayatımızda bir kolaylık oldu mu? Cevabı biraz göreceli.

Klasik posta çağında insanlar yalnızca gerçekten söyleyecekleri önemli bir şey olduğunda mektup yazıyorlardı. Akıllarına ilk gelen şeyi yazmak yerine, düşünerek metinlerini yazıyorlardı. Düşünülmüş postalara karşı düşünülmüş cevaplar almayı bekliyorlardı. Zaten çoğu insanında mektup ile işi olmuyordu yada ayda bir kaç sefer mektup ile uğraşıyordu. Gelen mektuplara hemen cevap vermek gibi zorunlulukları da yoktu. Bugün e-posta çağında ise insanlar bir gün içinde onlarca maile cevap yazmak zorunda kalıyor. Cevapların hemen yazılması gibi bir zorunlulukta mevcut. Bu icatlar yapılırken işlerin kolaylaşması ve zaman kazanılması umuluyordu fakat yanlış kullanımdan dolayı günlerimizi daha endişeli ve kaygılı geçirmemize sebep oldu. Teknolojinin yanlış kullanımı ve kaygı seviyelerine olan etkisi diğer icatlar içinde geçerli. Örneğin cep telefonu, normal telefon çağında günün belki en fazla yarım saatini telefonla konuşarak geçiriyorduk, şimdi ise saatlerimizi cep telefonu ile konuşarak geçiriyoruz. Ayrıca insanlar istedikleri zamanda size ulaşıyorlar ve yapmakta olduğunuz işi bölebiliyorlar. Kolaylık sağlaması umulan teknolojiler zamanla ihtiyaca ve hatta soruna bile dönüşebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder