30 Ekim 2016 Pazar

Cep Telefonuna Kitapları Sesli Okutmak

Kitap okumak bir tutku, günümüzde ulaşımda yada diğer işlerimizde boşa geçen zaman oldukça fazla. Bankada sıra beklerken, hastanede sıra beklerken boşa geçen zamanları genellikle cep telefonumuzla oyalanarak geçiriyoruz. Peki bu ölü süreleri kitap okuyarak geçirsek daha iyi olmaz mı? Önceki yazımızda cep telefonumuzu bir kindle(kitap okunan dijital cihaz) gibi nasıl kullanacağımızı açıklamıştık. (Cep Telefonunu Kitap Okumak için Kullanmak)

Bazı zamanlarda okumaktan üşenebilir yada bunun için uygun ortamınız olmayabilir. Bu durumda telefonun size kitap okumasına ne dersiniz?

Bu yazımızda ise kitap metinlerini seslendiren uygulamaların nasıl kurulup ayarlanacağını ve pratik ip uçlarını anlatacağız. Sorunsuz bir okuma işlemi için PDF dosyalar yerine ePub formatındaki kitapları bulmaya çalışınız. PDF formatındaki kitapların bazılarında sesli okuma yapılamıyor, bunun nedenlerini yazının ilerleyen yerlerinde açıklayacağız.

Android işletim sistemine sahip olan telefonlar için bu konuda epey uygulama mevcut fakat bu uygulamaların çoğu Türkçe okumada yanlışlıklar yapabiliyor veya sizi reklama boğabiliyor. Bazı uygulamalar ise okuma özellikleri için ek ücretler isteyebiliyor. Bu yüzden Google'ın kitap okuyucusnu kullanacağız. Bir çok Android telefonda otomatik yüklü gelen bir uygulama. eğer yüklü değilse şuradan yükleyebilirsiniz (Google Play Kitaplar)

Google Play Store'a "Google Play Kitaplar" diyerek arama yapabilir ve uygulamayı yükleyebilirsiniz.

Şimdi metin okumak için genellikle Text-To-Speech (TTS) olarak adlandırılan eklentiyi kuracağız. Play Store'da bir çok TTS eklentisi mevcut fakat en stabil eklentiyi yine Google amca sunuyor. O yüzden Play store'a "Google Metin Okuyucu" yazarak arama yapın ve aşağıda resimde belirtilen eklentiyi telefonunuza kurun;

Bu uygulama bir eklentidir, metinleri Türkçe veya istediğiniz başka bir dilde okumanızı sağlar.



Google Metin Okuma kurulumu bittikten sonra Android ayarlarından küçük bir ayar yapmalıyız. Bunun için telefonunuzun ayarlarından > Erişebilirlik seçeneğini seçin;

Erişebilirlik penceresinin alt kısmında (benim telefonumda o şekilde belki sizde daha üstte olabilir) "Metin Konuşma Çıktısı" seçeneğini seçin.

Daha önceden yüklemiş olduğunuz (belki farkında olmadan) kitap okuyucu uygulamalar yada metin-ses eklenti programları sisteminizde olabilir. Fakat biz Google Play Kitaplar uygulamasını kullanacağımız için Google'ın seslendiricisini seçeceğiz. Dilerseniz bu ekrandaki Konuşma Hızı seçeneği ile konuşma hızını ayarlayabilirsiniz. Varsayılan Dil Durumu seçeneği ile de diğer dillerde okuma yaptırabilirsiniz.

 Şimdi sıra "Google  Play Kitaplara", PDF yada Epub olarak elimizdeki kitapları yükleme işine geldi. Yükleme işlemi için telefonunuzda bulunan konuma "dosya yöneticisi" uygulaması ile ulaşın. Genelde "indirilenler" klasöründe bulunurlar. Yüklemek istediğiniz kitap dosyasına tıklayın. Açılan pencereden "Google Play Kitaplara dosya yükleme" seçeneğini seçiniz.


Bu aşamadan sonra ilgili kitabınız Google'nın kitap merkezine yüklenecek. Bu işlem kitabınızın büyüklüğüne göre ve internet hızınıza göre biraz zaman alabilir. 

Yükleme işlemi  bittikten sonra Google kitabınızı eğer PDF formatında ise ePub formatına dönüştürecektir. Bu işlem yine kitapınızın büyüklüğüne göre zaman alacaktır. Bazı PDF kitaplar sadece resim olarak tarandığı için bu tür kitapları dönüştüremeyebilir. Bu tür dönüşümler yapılamazsa sesli okuma işlemi de gerçekleştirilemiyor. O yüzden eğer bulabiliyorsanız ePub türünde kitaplar bulunuz. İşleme işlemi bittikten sonra dönüştürülen kitap tekrar telefonunuza eklenir. Artık Play kitaplığınızda dönüştürülmüş kitabınız hazır bir şekilde bekliyor.


Buraya kadar yaptığımız işlemlerle kitabımızı okuma için hazırladık. Unutmayın ki Play kitaplar aynı zamanda çok güzel özellikleri olan (sözlük, işaretleme) bir okuma uygulamasıdır. Şimdi sesli dinlemek istediğiniz kitabı seçiniz ve açınız. Okunmasını istediğiniz sayfaya geliniz, elinizi sayfanın ortasında tuttuğunuzda sayfanın üstünde menüler açılacak. Sağ üst köşedeki menü seçeneğini açın ve Sesli Okuma seçeneğine dokunun.


Okunan cümle hafif sarı olacak şekilde işaretlenir. Bir cümle bittikten sonra diğer cümleye geçilir. Yeni sayfaya geçerken biraz geç geçebilir ama mutlaka geçer. Siz durdurana kadar okumaya devam edecektir. 

Aşağıda bir örnek video çektim. Video çektiğim cihaz biraz dandik olduğu için ses çok tiz geliyor. Fakat kendi kulaklığınız ile gayet tatmin edici bir ses ile kitabınızı dinleyebilirsiniz. 

İyi okumalar ve dinlemeler





3 yorum:

  1. 2020 şarkılar indirmek istiyorsanız web sitemize giriş yapıp 2020 şarkılar indir butonuna tıklayabilirsiniz. Ayrıca 2020 yeni şarkılar indir, 2020 pop şarkılar indir, 2020 yabancı şarkılar indir gibi listeler de sizi bekliyor.

    YanıtlaSil
  2. Hepsini belirtrtiğiniz gibi yaptım. Dosya resim değil pdf ama sesli okuma kullanılamıyor mesaj alıyorum neden acaba?

    YanıtlaSil