11 Temmuz 2017 Salı

IoT ( Internet of Things - Nesnelerin İnterneti)


Önümüzdeki yıllarda gerçekleşmesi beklenen bir yenilikte Nesnelerin İnterneti (IoT - Internet of Things). Bu yenilikle birlikte kullandığımız cihazların internete bağlanıp hem veri göndermesi hemde uzaktan yönetilmesi hedeflenmektedir.  Evlerde kullanılan buzdolabı, çamaşır makinasından tutunda, ampule, su vanasına kadar tüm cihazlar internete bağlanacak. Ev kullanıcıları için büyük kolaylıklar sağlayacağı gibi elde edilen verilerle daha verimli kullanım optimizasyonları gerçekleştirilecektir.

Tabiki burada sadece ev kullanıcılarını düşünmemek gerekli, bir fabrikadaki üretim bandınıni robotların kullanımı. Bir oteldeki havalandırma, ısıtma sistemlerindeki kullanımı. Yollardaki araçlardan, trafik ışıklarına tüm cihazlar internete bağlanabilecek. Her bir cihaz için bir IP adresi alıcağı için standart IPv4 artık tamamen yetersiz olacak ve IPv6'ya geçiş mecburi olacaktır.


IoT ile gelecekte hedeflenen yenilikler aşağıdaki olacaktır;

  • Akıllı şehirler; ışıklandırma, atık yönetimi, toplu ulaşım, park yönetimi
  • Çevre koruma; ormanlık alanların korunması, yağış oranlarının ve barajların korunması
  • Akıllı ev uygulamaları; enerji tüketimini optimize etmek, cihazların uzaktan yönetilebilmesi
  • Ticaret; tedarik uygulamaları, e-ticaret, kargo işlerinin daha düzenli olması
  • Tarım; akıllı zirai sulama, hayvancılık, sera kontrolü
  • Endüstri; üretim bandlarının kontrolü, üretim sahasındaki robot ve makinaların kontrolü
IoT ile dünya üzerinde üretilen veri miktarı katlanarak artacak. elde edilen veriler ile daha verimli bir üretim ve senkronizasyon sağlanacak. İnsan gücüne olan ihtiyaç azalacak. Sensörler ile alınan anlık veriler üzerinde analizler yapılabilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder