19 Ağustos 2018 Pazar

JAR (Java ARchieve) Dosyaları

Java classlarının, kılavuz bilgilerinin(metadata) ve dosya kaynaklarının(resim,text,ses vb.) sıkıştırılarak dağıtıldığı dosya türüdür. Uzantısı genellikle ".jar" olarak adlandırılır. Teknik olarak bir zip dosyasıdır, Windows ve diğer işletim süstemleri üzerinde çift tıklama çalışabilir. Basit programların dağıtımı için idealdir. Ayrıca kaynak kütüphanaler java projelerine dahil edilerek kullanılabilir.

Eclipse ile çalıştırılabilir JAR dosyası oluşturmak için;
1. Adım - Run Configuration
Eğer çalıştırma ayarları yapılmamışsa yada yeni bir isim vermek istiyorsanız run/run configurations seçeneğini açın, name kısmına istediğiniz bir ismi yazın ve apply seçeneğine tıklayın. Ardından deneme amaçlı yeşil çalıştır butonu ile deneyebilirsiniz.
Run Configurations

2. Adım - JAR dosyasının export edilmesi
Proje dosyasının üzerine sağ tıklayın ve Export seçeneğini seçin, a.ılan pencerenin Java klasörü içerisinde "JAR file" ve "Runnable JAR file" seçeneği vardır. Jar file sadece kütüphane dağıtımı için kullanılabilirken Runnable Jar file ise çift tıklama ile çalıştırılabilen dosyadır. İleri diyerek, run configuration ayarında verdiğiniz ayarı seçiniz, ardından dosyanın çıkarılacağı yolu seçin ve isim verin. Finish diyerek dosyayı export edin. Programınızda uyarı niteliğinde sarı ünlem işaretleri varsa küçük bir uyarı alacaksınız fakat bunun dosyanın çalışması açısından hiç bir önemi yoktur.
Export
3. Adım JAR dosyasının içeriğini inceleyelim
Bunun için export edilen Jar dosyasına sağ tıklayın ve winzip, winrar, 7 zip benzeri bir program ile açın. Ben winrar ile açıp aşağıdaki görselde dosyaları göstereceğim. Klasör içindeki class dosyaları Java byte kodtur, bu kod JVM yani Java runtime ile çalıştırılır, dağıtım yapılan makinada JVM varsa program sorunsuz çalışacaktır.
JAR dosyasının yapısını winrar ile inceleyelim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder