Kotlin'de liste kullanımı Java ile nerdeyse aynı, tanımlama yapılırken ArrayList<Tür adı> şeklindekullanılmaktadır. Oluşturulan listeye add() komutu ile elementler yerleştirilmekte, get(indis) ile elemanlar okunabilmektedir.
var liste = ArrayList<String>() liste.add("bir") liste.add("iki") liste.add("üç") liste.add("dört") liste.add("beş") liste.add(0,"sıfır")
Yukarıda string türünde bir liste tanımlanmış ve get metodu ile elemanlar yerleştirilmiş. get(indis, değer) fonksiyonu ile istenilen indise yerleştirme yapılabilir.
println(liste) println(liste[2]) println(liste.get(4)) liste.remove("beş") liste.removeAt(4) //liste.removeAll() liste.set(1,"biiiiir") println(liste)
Köşeli parantez veya get metodu ile elemanlar okunabilir. Remove komutu ile silinebilir, set komutu ile değeri değiştirilebilir.
liste.contains("iki") //trueliste.contains("dört") //false liste.isEmpty() //false// liste.clear() //listeyi temizler liste.indexOf("sıfır") // index değeri 0 döndürür //liste.equals(liste2)
contains ile belirtilen değişkenin listede olup olmadığı kontrol edilebilir. Listeye değer atanıp atanmadı ise isEmpty komutu ile gerçekleştirilebilir.
Arraylist içindeki elemanlar for yada foreach döngüsü ile alınabilir;
for(str in liste) print(str + " ") liste.forEach { str -> print(str + " * ") }
Tüm kodlar;
fun main(args: Array<String>){ var liste = ArrayList<String>() liste.add("bir") liste.add("iki") liste.add("üç") liste.add("dört") liste.add("beş") liste.add(0,"sıfır") println(liste) println(liste[2]) println(liste.get(4)) liste.remove("beş") liste.removeAt(4) //liste.removeAll() liste.set(1,"biiiiir") println(liste) liste.contains("iki") //true liste.contains("dört") //false liste.isEmpty() //false // liste.clear() //listeyi temizler liste.indexOf("sıfır") // index değeri 0 döndürür //liste.equals(liste2) for(str in liste) print(str + " ") liste.forEach { str -> print(str + " * ") } }
Dersi video olarak da izleyebilirsiniz;
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder